VORES GRISE

På Birthesminde har vi i gennemsnit omkring 200 grise fordelt på de to racer: Mangalitza og den sortbrogede danske landracegris.

Begge grise er robuste og sætter noget mere rygspæk, end de lyserøde grise, som mange kender, og det gælder særligt om vinteren.

Vi har nøje udvalgt de to racer. Dels for at bidrage til, at racerne bevares, men også fordi deres grisekød smager rigtig godt. Begge griseracer giver mørkt, sødmefyldt kød, men har derudover forskellige smagsprofiler.

Læs om vores Mangalitza-grisekød her og om den sortbrogede danske landracegris her.

 

UDSKÆRINGER, OPBEVARING, MADSPILD OG BÆREDYGTIGE VALG: FLERE SIDER AF VORES SAG

Når man besøger Birthesminde, vil man opdage, at langt det meste kød til salg i gårdbutikken og på online butikken er frossent. Men hvorfor egentlig det, når vi nu er vant til at tænke på kvalitetskød som fersk kød? Årsagen skal findes i den forklaring, som gælder for alt, der kendetegner produktionen på gården: Det frosne kød er simpelthen det bedste valg, hvis kabalen med alle de mange komplekse hensyn til bæredygtighed og dyrevelfærd skal gå op.

Vi vil på Birthesminde gerne vil være et reelt alternativ til at købe kød andre steder, og derfor er det vigtigt, at man kan købe de velkendte udskæringer. I starten tilbød vi kun kvarte og halve grise, men når det ikke længere er almindeligt, at købe kød på den måde, besluttede vi, at vi måtte have de udskæringer, som vores kunder efterspørger og godt kan lide.

Samtidig vil vi på Birthesminde gerne levere det bedst mulige kød, forstået på den måde, at kødet fra gården både smager rigtig godt og samtidig kommer fra grise, som har haft det bedst mulige liv. Det betyder med andre ord, at hvis der kun skulle være fersk kød i butikken, ville der være så meget spild, at det ikke ville være økonomisk muligt eller etisk forsvarligt at opretholde produktionen på den måde, vi ønsker den. For ikke alle udskæringer sælger lige hurtigt eller i lige store mængder.
Hvis man ikke har mod på eller mulighed for at prøve kræfter med en halv eller kvart gris, er de frosne udskæringer en nødvendighed for at undgå et madspild, som først og fremmest ville være uforeneligt med Birthesmindes ambition om at bruge hele dyret.

Myten om frost

Der er en udbredt opfattelse af, at kødets kvalitet tager skade af at blive frosset ned. Men hvis man tør sit kød langsomt op i køleskabet, tager det ikke skade. Forskellige råvarer modstår frost på forskellig måde: Råvaren skal have en chance for at følge med den væskeudvidelse og -indskrænkelse, der sker inde i varen, når den fryser og tør op igen. Hvis optøningsprocessen går for hurtigt, går cellerne, der holder på væsken i kødet, i stykker, og kødet vil miste saft. 
Hvis man undgår at optø sit kød under den varme hane, mens ungerne skriger på aftensmad, betyder det frosne kød mest af alt kun, at man skal planlægge lidt mere, end man måske er vant til, når man vil spise gris fra Birthesmindes gårdbutik. Man får stadig den samme gode smagsoplevelse, som hvis kødet var købt ferskt.

Det er selvfølgelig stadig muligt at bestille og købe en hel, halv eller kvart fersk og nyslagtet gris fra Birthesminde, og hvis man virkelig vil gøre noget imod madspild og for en bæredygtig produktion, kan man overveje at købe ind på den måde. Man får den selvfølgelig skåret ud, så der er ikke tale om, at der pludselig bare ligger en hel halv gris på ens køkkenbord, som i Lauras køkken i Matador. Det minder mere om grøntsags- og måltidskasserne, som mange kender: Man vil få nogle forskellige udskæringer, som egner sig til forskellige tilberedninger.

Tekst:
HISTORIKO
Historiker og ph.d. Tobias Wung-Sung og Journalist Nina Azoulay.

 

Statskontrolleret Oekologi
Herslev (1)