Hemmeligheden bag den perfekte flæskesteg

Hemmeligheden bag den perfekte flæskesteg

Vejen til en perfekt og saftig flæskesteg starter først og fremmest med et stykke grisekød af god kvalitet.
Vores grise vokser 100 % langsommere end de moderne grise, hvilke betyder, at der er ”alder” på kødet” Det giver en fantastisk struktur og nøddesmag i kødet. Både Mangalitza, Uldgrisen og den sortbrogede landracegris er af typen ”Lard grise”, som sætter meget rygspæk. Spækket på vores grise smager fuldstændig fantastisk, og er med til at gøre, at stegen får en virkelig dejlig smag og ikke bliver tør.

 

Kamsteg, nakkesteg, skinkesteg, bovsteg eller ribbensteg?
Der er delte meninger om, hvorvidt en flæskesteg laves af en kam, nakke, bov, bryst eller skinke. Alle stege fra vores grise smager fantastisk, og i sidste ende er det selvfølgelig en smagssag.
Kamstegen er fra rygstykket, nakkestegen fra nakken, ribbensteg fra bryststykket. Vi laver også flæskesteg på bovstykket, som personligt er vores egen favorit. På skinkestegen er der en del mere reelt kød, og hvis man sørger for at holde øje med kernetemperaturen, så er der ingen fare for en tør flæskesteg.
Stegene fra Birthesminde er altid ben på og ridset i sværen. Når i handler en steg fra vores grise skal du forvente en del rygspæk og fedt end du kender fra de moderne grise.

OPSKRIFT PÅ DEN PERFEKTE FLÆSKESTEG

Tænd ovnen og sæt den på 120-130 grader almindelig varme.

Læg nu flæskestegen med sværene nedad i kogende vand. Vandet skal lige netop dække svær og feddet på stegen, og sæt den ovnen i 20-30 minutter. læg et par balde laurblade i vandet.

Tag stegen ud, og vend den med sværene opad. Sæt laurbærblade i sværene og gnid salt på sværene.

Nu skal den stege i cirka 3 - 3,5 time - stadig ved 120-130 grader. Stegen skal være 60-65 grader, inden du begynder at skrue op, for at få sprød svær.
Sigt efter en sluttemperatur på 65 grader (70 hvis du vil have det helt gennemstegt).

Når de i alt cirka 3 timer er gået tager du stegen ud og hælder det meste af skyen fra - den skal du bruge til sauce.

Skru ovnen op til 250 grader (stadig almindelig varme) og sæt stegen ind - hvis den er skæv, kan du justere højden på stegen, så sværene står nogenlunde lige i ovnen, brug evt. en kartoffel.

Lad stegen passe sig selv til sværene begynder at puffe op - det tager alt fra 20-25 minutter.

 

Hæld feddet i en beholder og brug det til krydderfedt eller til at stege din grønsager i den næste tid.

 

Porchetta & ribbensteg

porchetta ribbensteg 

Kamsteg & nakkesteg

kamsteg nakkesteg  

Bovsteg

Statskontrolleret Oekologi