Birthesminde slår dørene op til charcuteri, gårdbutik og café

Maria Bojsen og Kent Nielsen, der driver Birthesminde i Vipperød mellem Lejre og Holbæk har de sidste otte år arbejdet for at skabe velsmagende grisekød af slow food-grise, der lever et liv på grisens præmisser. Birthesminde-grisene går ude hele livet, de fodres med rester fra de restauranter, der serverer grisekødet, og nu går en helt særlig drøm i opfyldelse for Maria og Kent: De kan nemlig slå dørene op til eget charcuteri, gårdbutik og café med udsigt over Isefjorden.

”At etablere charcuteri er en årelang drøm, for når vi forarbejder de ukurante udskæringer og bruger dem til fx pølser, patéer og skinker, kan vi skabe noget ud af alle dele af grisene, hvilket var vores ønske fra start. Vi etablerede griseproduktionen her på familiegården for at skabe et lækkert og meningsfuldt alternativ til konventionel griseproduktion. Vores kunder har taget ekstremt godt imod vores kød, både de almindelige forbrugere og restauranterne. Nu får vi også skabt lækre produkter af de sidste dele af grisen – og ringen er sluttet,” forklarer Maria Bojsen, som sammen med sin mand Kent bor fire generationer sammen på familiegården Birthesminde.

På Birthesminde er grisene nøje udvalgt efter, at de to originale griseracer, ungarsk uldgris og dansk, sortbroget landracegris, har langsom vækst, og at kødet smager af meget. Birthesminde-grisene får lov at leve så naturligt, som overhovedet muligt fx ved at gå ude, rode i jorden med trynerne, spise kløver fra marken og rester fra restauranterne og det lokale bryghus, ligesom de ungerne bliver sammen med deres mor i det første lange stykke tid.

”Udover en stigende efterspørgsel på vores kød så har vi også set, at vores kunder gerne vil opleve, hvordan grisene lever. At komme lidt ud under den blå himmel, købe nogle gode sager med hjem og måske få en kop kaffe eller en pølse undervejs,” siger Maria Bojsen.

Idéen til en kombineret café, gårdbutik og det længe ventede charcuteri var født, og her til foråret kan parret endelig invitere inden for på smagsprøver af hjemmelavede skinker, pølser, patéer og røgvarer som fx bacon og snackpølser. Og når forsommeren kommer vil det også være muligt at købe grøntsager, æg fra den lokale Langebjerggård, øl fra Herslev Bryghus, mel fra Østagergård og andre specialvarer fra lokale producenter og landmænd.

Det kan du opleve på Birthesminde fra marts 2022:

  • Nyde en kop kaffe, te og kager i den nye café
  • Få en lækker charcuteri-tallerken ”to stay” eller ”to go” med lækkerier fra charcuteriets sortiment
  • Købe charcuterivarer med hjem fx hjemmelavede spegepølser som fuet, chorizo og salami, tørrede produkter som skinker, coppa og guanciale, røgvarer som bacon, snackpølser, mørbrad m.m., rillette, patéer, leverpostej og en masse pølser som fx medister, grillpølser, salsiccia og lignende.
  • Købe æg, øl, mel, spiritus og andre lokale sager med hjem – og fra maj også grøntsager fra Birthesmindes egen grøntsagsmark
  • Tage tapas, kage, kaffe eller en kold øl eller saft med ned til fjorden og nyde udsigten, mens ungerne leger
  • Og vigtigst; så kan man ved selvsyn se, hvordan en ærlig, gennemsigtig griseproduktion foregår

Alt ovenfor kan du opleve på gården, men i påsken vil der ovenikøbet være:

  • Et lille værksted for børn, hvor forældre sammen med deres børn kan male påskeharer på træstubbe
  • ”Fårets Dag” lørdag d. 16 april: Birthesminde er selvfølgelig med på den landsdækkende dag, hvor mange gårde som har får, åbner op
  • Mulighed for at se lam på marken, og samtidig sælger Birthesminde også lammeskind og lammekød i gårdbutikken.

Se åbningstider på https://butik.birthesminde.dk/pages/besog-os

Statskontrolleret Oekologi